Visie als verbindend perspectief, bedoeling en bestaansrecht
- Esmeralda Zegers
- 5 jan 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 2 feb 2024
Van visie naar inspirerende beweging én constructieve samenwerking.
Waar kom je als team als vanzelf voor in beweging en is stiekem in de praktijk zichtbaar? Daar zit de kern van een gedragen onderwijsvisie. Dat is waar een visie-cultuurtraject over gaat. Niet meer de visie bepaalt de praktijk, maar vanuit de praktijk ontstaat de visie.
Visie vanuit verbindend perspectief
Wat als je als team alleen nog maar meedoet met die ontwikkelingen die inspirerend zijn voor medewerkers én bijdragen aan een zichtbaar beter resultaat voor de ontwikkeling van de leerlingen of studenten? Zou je dan álle plannen die gemaakt zijn nog uitvoeren?
Visie als bedoeling
Wat als je als team niet in vier jaar toewerkt naar het uitvoeren van een breed uitgeschreven visie als doel of eindpunt, maar werkt vanuit de bedoeling waartoe je organisatie bestaat. Zou je dan nog steeds zo lang vergaderen voordat er beslissingen genomen kunnen worden en acties kunnen worden uitgestippeld?

"Doel is de top bereiken, bedoeling is van het uitzicht genieten"
Zo’n visie inspireert, zorgt voor focus en bepaalt wat voorgaat; wat blijven we doen, wat willen nog meer doen en wat doen we niet (meer).
Visie en samenwerken vanuit bestaansrecht
Als je visie helder is, ben je het snel eens over welke klussen wel of niet aangepakt gaan worden en wie ze mag uitvoeren. Bestaansrecht gaat over wat je als team met elkaar te doen hebt. Wat als je het dan helemaal eens bent over welke klus je met wie te klaren hebt, zou je dan nog steeds de kwaliteit van de onderlinge samenwerking niet bespreekbaar durven maken?
Constructieve samenwerkingscultuur
De kwaliteit van de samenwerking is de sleutel tot steeds beter presteren van een team in het zichtbaar maken van de visie. De kwaliteit wordt bepaald door de mate waarin alle drijfveren gewaardeerd worden, de teamleden elkaars drijfveren zien als kracht in plaats van bedreiging, iedereen de ruimte voelt om volgens zijn drijfveren te handelen, iedereen zich uitspreekt en iedereen bereid is om ook zaken te doen die eigenlijk niet leuk zijn. Bijvoorbeeld samen resultaten evalueren en elkaar aanspreken op resultaat.
Door persoonlijke en gezamenlijke drijfveren zichtbaar te maken kan een onderzoekende dialoog gestart worden naar het hoe en waarom van de manier van samenwerken. Door werk te maken van samenwerken ontwikkel en borg je een dragende cultuur voor de visie.
Voorbeeld van zo’n visie: “Wij werken als team dusdanig samen aan het vormgeven van onderwijs voor onze leerlingen, zodat in alle groepen een gevarieerd aanbod is, zodat de leerlingen onderwijs krijgen dat past bij hun behoeften, zodat zij zich blijven ontwikkelen
Kommentare